מדור חדש באתר- בריאות כף הרגל
רבים סובלים מבעיות בכף הרגל. השילוב של איבר שנושא את כל משקל הגוף שלנו מצד אחד, ומצד שני מדובר באזור שכלוא רוב הזמן בתוך נעל עם חום ולחות, מייצר מגוון של בעיות רפואיות.
כשחושבים על זה, מדובר גם באזור "מרוחק" שדי קשה לנו להגיע אליו ויותר חמור- אפשר להסתיר את הבעיה בתוך הנעל מה שגורם לרבים "לעצום עיניים" במקום לרפא את הבעיה. מניסיוננו יצא לנו לפגוש אנשים שמסתירים בעיה אסתטית בכף הרגל לא רק מפני העולם הרחב, אלא גם מתביישים לפעמים ומסתירים את הבעיה אפילו מבני המשפחה, בני ובנות הזוג והקרובים ביותר שחיים איתם באותו בית.
עם הזמן, קיימת האפשרות שהבעיות יחמירו. הרי ברור שזה יקרה. לאורך שנים הרגליים שלנו כלואות בתוך נעליים, שלא תמיד נוחות, מתאימות, עם עקב או בגודל או ברוחב הנכון לנו, עלולות לייצר בגילאים בוגרים גם עיוותים במבנה האצבעות ובכף הרגל.
לסיכום, הכף הרגל אולי רחוקה מהעין, אבל קרובה לכל השאר ואם ההזנחה נמשכת תהיו בטוחים שהבעיות שיש בכף הרגל לא ייעלמו מעצמן בתוך נעל סגורה, עם חום, לחות וזיעה אלא להיפך.
הבעיות הנפוצות ביותר בכף הרגל הן:
· פטרת הציפורן
· עור יבש, פצוע וסדוק
· פטרת עור כף הרגל
· פסוריאזיס ובעיות עור נוספות
· ציפור חודרנית
· יבלות
· עיוות במבנה האצבעות
· דורבן
פטרת העור - פטרת כף הרגל היא מצב שכיח הפוגע בעור כפות הרגליים. המצב הזה נגרם על ידי פטרייה שיכולה לחיות בסביבות חמות ולחות, כמו נעליים מיוזעות או חדרי הלבשה ומשטחים רטובים. תסמינים של פטרת כף הרגל כוללים גירוד, צריבה, אדמומיות, התקלפות וסדקים של העור.
טיפול- כדי למנוע התפשטות פטרת כף הרגל לשאר הרגל או לבני המשפחה, חשוב להקפיד על היגיינה טובה. זה כולל שטיפת כפות הרגליים מדי יום במים וסבון, ייבוש יסודי והחלפת גרביים ונעליים באופן קבוע. בנוסף, חשוב להימנע משיתוף מגבות, גרביים, נעליים או כל פריט אחר שבא במגע עם הרגליים. לאחר המקלחת יש לנקות את האזור עם חומרי ניקוי מחסל חיידקים כדי לא להדביק בני משפחה נוספים. אם למישהו בביתך יש זיהום בפטרת כף הרגל, חשוב לשמור על כיסוי האזור הנגוע ולהימנע ממגע עם פצעים פתוחים. הטיפול כולל בדרך כלל תרופות אנטי פטרייתיות, כגון קרמים, משחות או תרופות דרך הפה. בנוסף, שמירה על כפות הרגליים נקיות ויבשות ולבישת גרביים ונעליים נושמות יכולות לסייע במניעת פטרת כף הרגל
פטרת הציפורן:
פטרת ציפורניים היא מצב הנגרם על ידי זיהום פטרייתי בציפורן. קיים מגוון רחב של פטריות, שמרים ועובשים שאנחנו עלולים להתמודד איתם. פטרת הציפורן נמצאית לרוב על הבוהן, אך ללא טיפול יכולה להשפיע על כל ציפורן ולהדביק גם אותה.
התסמינים כוללים שינוי צבע הציפורן, התפוררות, עיוות או עיבוי הציפורן. פטרת ציפורניים עלולה להיות מסוכנת אם אינה מטופלת, מכיוון שהיא עלולה להתפשט לציפורניים אחרות ואף לגרום לזיהום חיידקי משני. הפטרת עלולה להוביל לכאב ואי נוחות, מראה מאוד לא אסתטי שיכול להגיע לירוקת וריקבון ובמקרים מסוימים, לנזק קבוע לציפורן. הפטרת עלולה להיות מסוכנת במיוחד לחולי סוכרת, מבוגרים ואנשים בלי מערכת חיסונית מוחלשת, מכיוון שמערכת החיסון המוחלשת שלהם הופכת אותם לרגישים יותר לזיהום. בנוסף, חולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סיבוכים מזיהום, כגון צלוליטיס או גנגרנה. לחולי סוכרת חשוב להקפיד במיוחד על כפות הרגליים ולפנות לטיפול רפואי ברגע שמופיעים סימני זיהום.
טיפול: הטיפול בפטרת ציפורניים כולל תרופות נגד פטריות, כגון קרמים מקומיים או תרופות דרך הפה. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בניתוח כדי להסיר את הציפורן הפגועה.
ציפורן חודרנית מתרחשת כאשר הציפורן צומחת לתוך העור, בדרך כלל בקצוות הציפורן. זה יכול לגרום לכאב, אדמומיות ונפיחות באזור ובמקרים של חוסר טיפול היא יכולה להוביל לזיהום ואם את/ה חווה אחד מהתסמינים הללו, עליך לפנות לרופא לאבחון וטיפול.
ציפורניים חודרניות נגרמות בדרך כלל על ידי שינוי בצמיחת הציפורן, חיתוך קצר מדי של הציפורן או נעילת נעליים הדוקות מדי . סיבות אחרות יכולות לכלול טראומה לבוהן או זיהום פטרייתי.
טיפול-הדרך הטובה ביותר לטפל בציפורן חודרנית היא טיפול של מומחה בתחום להסרה בטוחה של החלק המיותר בציפורן. להקלה ניתן להשרות את הבוהן הפגועה במים חמים מספר פעמים ביום ולנעול נעליים משוחררות ונוחות. ניתן להשתמש בתרופות ללא מרשם כדי להפחית כאבים ונפיחות. אל תזניחו ציפורן חודרנית כי במקרים מסוימים, ייתכן שרופא יצטרך להסיר את הציפורן החודרנית בניתוח.
פסוריאזיס
הוא מצב עור כרוני הגורם לכתמים אדומים וקשקשים על העור והוא יכול להתרחש בכל מקום בגוף, כולל כפות הרגליים. תסמינים של פסוריאזיס בכפות הרגליים כוללים כתמים אדומים וקשקשים, סדקים או קילופים של העור ותחושות גירוד או צריבה. טיפול בפסוריאזיס בכפות הרגליים עשוי לכלול משחות ותרופות.
חשוב לשמור על לחות העור בכפות הרגליים ולהימנע מגירוי העור עם סבונים קשים או קרצוף.
טיפול:
טיפול בפסוריאזיס בכפות הרגליים עשוי לכלול משחות ומשחות מקומיות, פוטותרפיה ותרופות סיסטמיות. קרמים ומשחות מקומיות מורחים ישירות על האזור הפגוע כדי להפחית את הדלקת ולעזור להפחית את הסימפטומים. פוטותרפיה היא סוג של טיפול באור שיכול לעזור להפחית את הסימפטומים של פסוריאזיס בכפות הרגליים. תרופות סיסטמיות נלקחות דרך הפה או בהזרקה ופועלות על ידי דיכוי המערכת החיסונית של הגוף להפחתת הדלקת. חשוב לזכור להפחית לחצים ומתחים כי הם עלולים להיות המקור לבעיה ולעורר אותה מחדש.
יבלות הן גידולים קטנים וקשים על העור שנגרמים על ידי וירוס. הם מופיעים לרוב על הידיים והרגליים ויכולים להיות כואבים או מגרדים. יבלות בכפות הרגליים שכיחות במיוחד ויכולות להיגרם מהליכה יחפה במקומות ציבוריים לחים כמו מלתחות ובריכות שחייה. או ממנה כף הרגל המייצר לחץ בנקודה מסויימת ולגרום ליבלת. כדי למנוע יבלות בכפות הרגליים, חשוב לנעול נעליים נוחות , לשמור על כפות הרגליים נקיות ויבשות ולהימנע ממגע עם יבלות על אנשים אחרים. במידת הצורך, ניתן להשתמש בסד אצבעות ייעודי להפחתת הלחץ.
טיפולטיפול ביבלות בכף הרגל יכול להיעשות בכמה דרכים שונות. אפשרות אחת היא להשתמש בסד להפחתת הלחץ על האזור שממנו יוצאת היבלת ותרופות ללא מרשם כגון חומצה סליצילט או קריותרפיה. חומצה סליצילית פועלת על ידי הסרת השכבות העליונות של היבלת ומאפשרת לתרופה לחדור ליבלת. קריותרפיה כוללת הקפאת היבלת בחנקן נוזלי. אפשרות נוספת היא להסיר את היבלת באמצעות טיפול מתאים ובמקרים של הזנחה ניתן גם להסיר את היבלת בניתוח על ידי רופא.
עור סדוק ופצוע
עור קשה וסדוק בכף הרגל נגרם בדרך כלל מיובש, לכלוך וחוסר לחות וזה יכול להיות לא נוח ואף עלול לגרום לכאב משמעותי אם הוא נסדק ומתפצל. כדי למנוע ולטפל בעור קשה וסדוק בכף הרגל, חשוב לשמור על ניקיון, לחות הרגליים עם קרם או קרם באיכות טובה. בנוסף, לבישת גרביים ונעליים שמתאימות כראוי יכולה לעזור למנוע מהעור להתייבש ולהיסדק. לסובלים ממערכת חיסונית מוחלשת, סכרתיים ומבוגרים, חשוב להקפיד שבעתיים על טיפול יעיל לעור הסדוק של כף הרגל.
טיפול:
ניתן לטפל בעור יבש וסדוק בכפות הרגליים באמצעות תכשירי לחות, פילינג ומשחות.או בטיפולמקצועי להסרת העור הפגוע. יש למרוח קרם לחות באופן קבוע על כפות הרגליים ולהימנע מללכת יחפים כדי לעזור לשמור על לחות העור ולמנוע סדקים נוספים. פילינגים יכולים לסייע בהסרת תאי עור מתים ולסייע בקידום תחלופת תאי העור. משחות, כגון ג'לי נפט או חמאת שיאה, יכולות לעזור לאטום לחות ולהגן על העור מפני נזק נוסף.
עיוותים בבוהן יכולים להתרחש מסיבות שונות, כולל פגמים מולדים, טראומה ומצבים רפואיים כגון דלקת פרקים.
עיוותים נפוצים כוללים מספר אפשרויות: בוהן האמר, בוהן טופר, בוהן פטיש והלוקס ולגוס- פטיש הוא עיוות האצבעות השנייה, השלישית או הרביעית שבה הבוהן כפופה במפרק האמצעי, בדומה לפטיש. בוהן טופר דומה לאצבע הפטיש, אך הבוהן כפופה הן במפרק האמצע והן במפרק הקצה, בדומה לטופר. בוהן קש היא עיוות של האצבעות השנייה, השלישית או הרביעית שבה הבוהן כפופה במפרק הקצה, בדומה לפטיש. Hallux valgus הוא עיוות של הבוהן הגדולה שבה הבוהן כפופה לכיוון שאר האצבעות, מה שגורם לבליטה בחלק הפנימי של כף הרגל. טיפול בעיוותים בבוהן יכול לכלול ניתוח והליכים כירורגיים.
טיפול: אביזרים אורטופדיים שיכולים לסייע בטיפול בעיוותים בבוהן כוללים אורתוטיקה, פלטה וסדים. אורתוטיקה היא תוספות נעליים מותאמות אישית שיכולות לעזור לתקן את יישור האצבעות. ניתן לענוד פלטה כדי לעזור לשמור על אצבעות הרגליים ביישור הנכון ולהפחית את הכאב. ניתן להשתמש בסדים גם כדי לשמור את אצבעות הרגליים במצב הנכון ולהפחית את הכאב. במקרים חמורים יותר, ייתכן שיהיה צורך בניתוח לתיקון.
חולי סכרת וטיפול בכף רגל סוכרתית:
מחלת הסוכרת היא מצב ארוך טווח המשפיע על מיליוני אנשים ובגלל אופי המחלה, רגליים סוכרתיות מועדות במיוחד לסיבוכים, כולל זיהום, כיבים ואפילו קטיעה.
לכן חיוני לאלו שחיים עם סוכרת או מטפלים בחולים כאלה, לנקוט בצעדים כדי לשמור על בריאות רגליהם.
· בדיקות שגרתיות קבועות אצל רופא או איש מקצוע בתחום הבריאות הן המפתח למניעת כל סיבוכים הקשורים לכפות רגליים סוכרתיות.
· במהלך הפגישות הללו, הם יבדקו את מצב הרגל ויחפשו סימני זיהום, הנעלה לא מתאימה ונוירופתיה, -סימנים שעלולים לגרום למצב מסוכן של חוסר תחושה בכפות הרגליים.
· מעבר לפגישה קבועה עם איש מקצוע בתחום כף הרגל, חולי סוכרת צריכים לנקוט משנה זהירות בעת טיפול בכפות רגליהם בבית ובראש ובראשונה להימנע מללכת יחפים.
· מומלץ לשטוף את כפות הרגליים מדי יום במים חמימים, לייבש בזהירות בין אצבעות הרגליים ולנעל נעליים מתאימות, הם כולם שלבים חשובים בשמירה על בריאות כף הרגל.
· לחות באופן קבוע יכולה גם לסייע במניעת סדקים של העור או התפתחות פצעים. ויש לעשות מאמץ לשמור על הלחות ככל הניתן, כמו כן חשוב גם להקדים תרופה למכה ולבדוק את כפות הרגליים מדי יום ולבחון כל שינוי, כגון חתכים, שלפוחיות, אדמומיות ונפיחות.
· בנוסף, חולי סוכרת צריכים להגן על רגליהם מטמפרטורות קיצוניות על ידי גרביים, נעליים סגורות והימנעות ממגע ישיר עם אש או משטחים חמים ולהקפיד על רמות סוכר תקינות בדם וזאת כדי למנוע היווצרות יבלות.
· אנשים עם סוכרת נוטים יותר לפתח פטרת כף הרגל או פטרת בציפורניים. כדי להפחית את הסיכון לפתח פטרת בכף הרגל, חולי סוכרת צריכים ללבוש נעלי מגן, לבדוק את כפות הרגליים באופן קבוע לאיתור שינויים, לשמור על רמות הסוכר בדם בשליטה ולתרגל היגיינה טובה על ידי שטיפת כפות הרגליים מדי יום וייבוש בין אצבעות הרגליים.