פצעי בגרות
"אקנה" שידוע גם בשמות כמו "פצעונים", "פצעי בגרות", "חצ'קונים" ועוד, הוא מצב עורי נפוץ שמתרחש בדרך כלל בגילאי הבגרות וגם בשלבים מאוחרים יותר בחיים ומצביע על הופעת פצעונים על פני העור.
מיקומם של פצעוני אקנה יכול להופיע בעיקר באזור הפנים אך גם בגב, בצוואר, בחזה ובגוף העליון. פצעי האקנה משתנים מפצעים קטנים בעלי ראש שחור או לבן עד לפצעים גדולים וכואבים עם תוצאות חריפות ואי נוחות רבה לסובלים מהם.
הופעת הפצעים הקשורים לאקנה, היא למעשה דלקת של בלוטות החלב וזקיקי השערות הנובעת כתוצאה מתגובה לקויה להורמון הטסטוסטרון. תגובת הגוף להורמון בדרך כלל מתייצבת עם הזמן ואיתה נעלמים או נרגעים התסמינים.
טיפים כיצד לטפל באקנה אצל צעירים?
הטיפול באקנה אצל צעירים יכול להיות מאתגר מאחר והם עדיין נמצאים בשלבי התפתחות וגדילה והם עוברים שינויים פיזיולוגיים ונפשיים רבים העלולים לפגוע בתהליך הרפוי, אך ישנן מספר אפשרויות טיפוליות שיכולות לעזור לשפר את מראה העור ולהקל על פצעי האקנה. הנה כמה מהטיפולים הנפוצים:
1. ניקוי יומי של העור: ניקוי יומי של הפנים באמצעות מוצק או נוזל ניקוי עדין יכול לתרום לניקוי העור ולעזור להסיר את השומנים ולמנוע התפשטות הפצעים האקנתיים.
2. תרופות חיצוניות כמו: קרמים, ג'לים או משקמים המכילים חומרים פעילים כמו חומצה סליצילית, פרוקסידון יוד, בנזויל פרוקסיד, תרומיצין או רטינואידים עשויים להיות מומלצים על מנת לטפל בפצעי האקנה ולמנוע חדירת חיידקים.
3. תרופות מערכתיות: במקרים חמורים של אקנה, רופאים יכולים להציע תרופות במערכת הקרמית, כמו תרופות המבוססות על תכשירים של איסוטרטינואין או תרופות פרותיות המבוססות על תכשירים של בנזויל פרוקסיד.
4. טיפולי אור: טיפולים באור אינטנסיבי של לייזר או שיטות אור אחרות.