איך להעביר נפיחות ושטפי דם לאחר ניתוח אף?
בצקות, נפיחות ושטפי דם הם חלק מתופעות הלוואי שיכולות לקרות לאחר ניתוח באף. לאחר שמבצעים ניתוח באוזר האף נוצרת בצקת הן בגלל החתכים המבוצעים בכלי הדם והרקמות והן כתגובת מערכת החיסון המופעלת לתיקון הנזק. כלומר, בתגובה לפגיעה ברקמות, משתחרר נוזל מתאי הדם המכיל גם תאי דם לבנים וחומרים נוספים שתפקידם לרפא את הפצעים ולמנוע נזק נוסף כמו זיהום.
לאחר כל ניתוח ולא רק ניתוח אף, המלווה בבצקות באף ו/או בנפיחות של הרקמות באזור המנותח. אף נפוח לאחר ניתוח הוא תגובה תקינה של הגוף, שנועדה לסייע, בין היתר, לריפויו והחלמתו המלאה של האזור. נפיחות אף מושכת לאזור אספקת דם עשירה ותאי דם לבנים רבים, המסלקים את הרקמות שנפגעו בניתוח ומסייעים ליצירת רקמות חדשות ובריאות.
מאמר זה ירחיב לכם את הידע בנוגע להתמודדות עם שטפי דם, נפיחויות ובצקות.
כמה זמן נמשכת נפיחות אחרי ניתוח אף?
נפיחות באף ושטפי הדם סביב האף, העיניים והאף בשפה העליונה יופיעו כבר למחרת הניתוח. הם יתעצמו ויגיעו לשיאם ביום השני או השלישי שלאחר הניתוח. אצל רוב המטופלים, נפיחות אחרי הניתוח ושטפי דם נעלמים לאחר כשבוע מיום הניתוח ונותרת רק בצקת קלה באזור האף בלבד.
הביקורת הראשונה תקבע ליום השביעי לאחר הניתוח, אז יוסר "הגבס" שכיסה את האף. לאחר הסרתו תוכלו לראות שכבר אין הרבה נפיחויות ושטפי דם בפנים. במהלך הפגישה יוסבר למטופל היכן עדין קיימת נפיחות וייתן לכם הערכה של משך הזמן הצפוי עד להיעלמותה. בשלב זה רוב המנותחים כבר מרגישים בנוח להיראות בפומבי.
חשוב לציין, כי קצב ההחלמה המתואר לעיל הינו כללי ביותר ומשתנה ממנותח למנותח, בהתאם לתגובת העור של כל אחד ואחת. מנותחים בעלי עור עבה נוטים לסבול מנפיחות ממושכת יותר מאשר מנותחים בעלי עור דק. כמוהם גם בעלי אפים בשרניים במיוחד, אשר צפויים להליך איטי יותר של ירידת בצקת באף והיעלמות הנפיחות.
כיצד נסייע בהפחתת הנפיחות אחרי ניתוח אף?
על מנת לסייע לאף נפוח לאחר ניתוח לרדת, מומלץ לישון עם ראש מורם במהלך השבוע הראשון לניתוח, תוכלי להניח לראש שתי כריות, שבהחלט יספיקו לכך. כאשר תקומו בבוקר, תרגישו שהנפחות בולטות יותר, אך ברגע שתעמדו היא תרד ותתמקם באופן טבעי באזורים התחתונים של הפנים כתוצאה מכוח המשיכה.
זכרו כי יש תוצאות הניתוח אינן נראות מיד לאחר הסרת ה"גבס". עליכם להתאזר בסבלנות ואורך רוח, עד אשר ניתן יהיה לראות את תוצאותיו הסופיות של הניתוח, אך אם תשאלו מנותחי אף אחרים - תדעו שהסבלנות משתלמת!
כתוצאה מכך תבטיחו החלמה מלאה ומותאמת לקצב הגוף שלכם .
לעיתים קרובות, תהליך הריפוי המורכב בחודשים הראשונים לשינוי בצורה האסתטית שהוגשה בתהליך הניתוח - ומובל לחרדה אצל המנותחים, באשר לתוצאה האסתטית הסופית. התלונות השכיחות הן על נפיחות בלתי סימטרית, בלי סימטרית, בליטה בגב האף ונפיחות של קצה האף. כמו כן, הגודש הפנימי גורם לקשיי נשימה, הפחתה בחוש הריח ונזלת עד יבשה. יתרה מכך הנפיחות משתנה לעיתים קרובות, ומחמירה במיוחד לאחר שינה או שכיבה ממושכת. על המנותחים וקרוביהם להבין כי אלו תופעות לוואי וכמו שהן באו ככה הן ילכו.
כיצד ניתן להפחית בצקת, לאחר ניתוחי אף - ולמנוע זיהום משני?
תהליך הריפוי שונה מאדם לאדם וכך גם הקצב. עם זאת, ישנן מספר פעולות, אותן ניתן לבצע כדי להקל ואף לזרז את תהליך הריפוי ולמנוע סיבוכים.
ניקוי הפרשות והפחתת גודש באף - במטרה למנוע היווצרות גלדים, שיחסמו את נתיבי האוויר ויגרמו לזיהום. ניקוי זה מבוצע בעזרת תרסיסי מי מלח לעומק האף. ניקוי אזור החתכים והתפרים בנחיריים מבוצע בעזרת קיסמי אוזניים, טבולים במי מלח.
בנוסף לפעולת הניקוי, יש למרוח משחה אנטיביוטית, כדוגמת בקטרובן על אזור התפרים והחתכים החיצונים והפנימיים. כמו כן, מומלץ לשמן את האזור בעזרת קרם וזלין.
בנוסף, יש להימנע מגירוד וחיטוט באזור המנותח, כדי לאפשר ריפוי תקין ולהפחית את הסיכון לזיהום.
מומלץ להימנע מנגיעה באזור גב האף, בו בוצעה הקטנת סחוסים ועצמות ובמיוחד מטיפול בפצעי עור ואקנה. כמו כן, יש למנוע חסימת נקבוביות ובלוטות בעור האף, כתוצאה מאיפור וקרמים שומניים.