מחסור בברזל: הסיבות והדרכים להתמודדות

מחסור בברזל עלול לגרום לעייפות, לחולשה ואפילו לדיכאון. איך מונעים את זה, ומה לאכול כדי לשפר ספיגת בברזל? המדריך המלא.

תפקיד הברזל בגוף

לברזל תפקידים רבים במערכות הגוף. הוא מהווה מרכיב חשוב בחלבון ובאנזימים המשתתפים בתהליך הפקת האנרגיה בגוף, ולכן מחסור בו יוביל לעייפות, חולשה ותשישות. הברזל מחזק את מערכת החיסון, כך שריכוז נמוך ממנו בגופנו עלול לחשוף אותנו לזיהומים ולמחלות.

מחסור בברזל

הסימנים למחסור בברזל הם רבים וקלים יחסית לזיהוי: אנמיה, הרגשת עייפות תמידית, חולשה, סחרחורת, חיוורון, נשירת שיער, חוסר ריכוז, דכאון נפשי, חוסר תיאבון ועוד.
בקרב תינוקות, מחסור בברזל מתבטא בהשפעה ניכרת על ההתפתחות הקוגניטיבית.

הגורמים למחסור בברזל הם רבים. דוגמה אחת היא תזונה שחסר בה ברזל, דוגמת זו של צמחוניים וטבעוניים. אפשרות נוספת היא דימום פנימי או חיצוני, שמוביל לאיבוד דם באופן מסיבי. כך, למשל, בעת דימום חודשי מוגבר בקרב נשים, או בעת מחלות מעיים דלקתיות בהן יש לפעמים דימומים פנימיים.

בנוסף, בעיות בספיגת המינרל, תקופות גדילה בהן יש צריכה מואצת של ברזל בגוף והריון - מהווים אף הם גורמים למחסור בברזל.

היכן ניתן לצרוך ברזל

את הברזל ניתן לצרוך מן החי ומן הצומח. מן החי ניתן לקבל את הברזל מאכילת ביצים, בשר בקר, בשר כבש, בשר עגל, בשר הודו, בשר עוף ודגים. 

ברזל מן הצומח ניתן לקבל מאכילת עלים ירוקים, כמו כרוב קייל, כוסברה, בצל ירוק, סלרי ותרד. ירקות שונים, דוגמת סלק, פטריות, ברוקולי, קישוא ואבוקדו. אגוזים וזרעים, גרעיני דלעת, חמניות, צנוברים, שקדים, אגוזי מלך ואגוזי ברזיל. כמו כן, ניתן לצרוך פירות, אצות, דגנים מלאים, קטניות ומוצרי סויה על מנת לקבל תוספת ברזל.

ישנם מצבים שמחייבים נטילת תוסף ברזל

במקרים בהם אובחן ע"י רופא מחסור בברזל, או כאשר מאגרי הברזל בגוף הינם דלים וקשה לשקם אותם, מומלצת נטילה של תוספים המכילים ברזל.
לדוגמה, בקרב נשים בהריון או כאשר מתגלים סימנים של אנמיה.

את רמת הברזל בגוף ניתן למדוד ע"י בדיקות דם הכוללות בדיקת המוגלובין ובדיקת מאגרי ברזל. במקרים מסוימים נטילת תוספי הברזל עלולה לגרום לתופעות לוואי לא נעימות.

תופעות לוואי

אחת הבעיות המרכזיות של נטילת תוספי ברזל מקובלים היא תופעות הלוואי המתבטאות בעיקר במערכת העיכול, בהן: עצירות או אי נוחות בבטן, שלשול וצואה שחורה.

ישנם מוצרים המסוגלים לתת מענה לתופעות הלוואי של נטילת התוסף, בהם ברזל קומפורט. בזמן נטילת התוסף, הברזל נתון ושמור בתוך מבנה המונע גירוי של מערכת העיכול ומפחית את רעילותו לתאים ואת תופעות הלוואי.

יתרון נוסף של ברזל Comfort, ואולי החשוב במיוחד לנשים הרות, הוא יתרון הטעם. נשים רבות מתלוננות על טעם לוואי שמלווה נטילת תוספי ברזל, הן בכדורים בבליעה והן בצורות נוזליות של תוספים גורמות לא אחת לטעם מתכתי לא נעים בפה. חסרון זה הופך למגרעה בולטת בנשים הרות שממילא סובלות מצרבות ומבחילות בתדירות גבוהה. 

החדשנות בברזל Comfort הצליחה להעלים לחלוטין טעם לוואי מתכתי מהתוסף ואפילו לייצר ברזל בצורת אבקה המתמוססת בפה, חידוש שלא נראה עדיין בתכשירים בארץ.

לרכישת ברזל קומפורט של אלטמן לחצו כאן



logo בניית אתרים
לא נבחרו פרטים