כורכום
כורכומין הוא החומר הפעיל בכורכום TURMERIC מגן מפני רדיקלים חופשיים, אנטי-דלקתי, מגן על הכבד מפני רעלים ותורם לניקוי הרעלים. הכורכום מוריד הדבקות של טסיות ולכן משפר זרימת דם, מעודד זרימת מיצי מרה. החומר הפעיל בכורכום הוא הכורכומין שנחקר בעשרות מחקרים.
תוספי תזונה המכילים כורכום בדרך כלל מכילים גם פיפרין המשפר את הספיגה והזמינות שלו בגוף, לאחרונה יש פטנטים של כורכום בשיטת הפוספוליפיד עם ספיגה מצויינת ללא תוספת פילפיל. הכורכום יעיל בטיפול בדלקות שונות בגוף, משפר את תהליכי מערכת העיכול ובאופן כללי מדובר באחד מצמחי המרפא הפופולריים ביותר.
במהלך ההיסטוריה יחסו לכורכום כמעט את כל סגולות המרפאה שניתן להעלות על הדעת. הרפואה המסורתית בהודו ובסין עשתה שימוש נרחב בכורכום לריפוי מחלות זיהומיות, כאבים, בעיות עור, שיפור פוריות ומנגד, לצורך מניעת הריון. גם כיום בהודו נהוג להוסיף את תבלין הכורכום לחלב כתרופה לכאבי בטן, צינון, פצעים ועוד.
הכורכומין, שהוא הרכיב הפעיל בצמח הכורכום ושסגולותיו הטובות ידועות אלפי שנים, הפך בשנים האחרונות לאחד הצמחים הנחקרים ביותר בעולם, תוך שזכה לסיקור של למעלה מ-4,000 פרסומים מדעיים שונים.
כורכום: סגולותיו הבריאותיות של "זהב התבלינים" ותוספי התזונה המתקדמים
הכורכום, תבלין צהוב-כתום עז ממשפחת הזנגביליים, מוכר מזה אלפי שנים ברפואה המסורתית של המזרח, ובשנים האחרונות זוכה להכרה הולכת וגוברת גם בעולם המערבי.
מחקרים מדעיים רבים שופכים אור על סגולותיו הבריאותיות המגוונות, המיוחסות בעיקר לתרכובות פעילות הקרויות כורכומינואידים, שהעיקרית והנחקרת מביניהן היא הכורכומין.
סגולותיו הבריאותיות של הכורכום: מה אומר המדע?
הכורכומין הוא נוגד חמצון רב עוצמה בעל תכונות אנטי-דלקתיות חזקות.
תכונות אלו עומדות בבסיס יתרונותיו הבריאותיים הרבים:
- פעילות אנטי-דלקתית: דלקת כרונית נחשבת לגורם מרכזי במחלות רבות, כולל מחלות לב, סרטן, תסמונת מטבולית, אלצהיימר ומחלות ניווניות נוספות. הכורכומין מסייע בוויסות תהליכים דלקתיים בגוף על ידי עיכוב מולקולות הגורמות לדלקת.
- נוגד חמצון עוצמתי: רדיקלים חופשיים גורמים לנזק לתאים ול-DNA, ותורמים להזדקנות ולמחלות כרוניות. הכורכומין מנטרל רדיקלים חופשיים ומגביר את פעילותם של אנזימי נוגדי חמצון טבעיים בגוף.
- בריאות המוח: מחקרים מראים כי כורכומין עשוי לעבור את מחסום הדם-מוח ולהשפיע לטובה על תפקוד המוח. הוא נקשר לשיפור בזיכרון, במצב הרוח, ואף מראה פוטנציאל בהאטת התקדמות מחלות נוירודגנרטיביות כמו אלצהיימר ופרקינסון, אם כי נדרש מחקר נוסף בתחום זה.
- בריאות הלב וכלי הדם: הכורכומין עשוי לסייע בשיפור תפקוד כלי הדם, הפחתת כולסטרול LDL ("הכולסטרול הרע") וטריגליצרידים, ובכך לתרום להפחתת הסיכון למחלות לב.
- הקלה על כאבי מפרקים: בשל תכונותיו האנטי-דלקתיות, הכורכום נמצא יעיל בהקלה על כאבים ונוקשות הקשורים לדלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארתריטיס) ודלקת מפרקים שגרונית (ראומטואיד ארתריטיס).
- סיוע למערכת העיכול: הכורכום עשוי לתמוך בבריאות מערכת העיכול ולהקל על תסמינים של תסמונת המעי הרגיז (IBS) ומחלות מעי דלקתיות.
- תמיכה בניקוי רעלים: הכבד ומחזור הדם: הכורכום ידוע גם בתפקידו בתמיכה בתהליכי ניקוי וטיהור טבעיים של הגוף.
- תמיכה בכבד: הכבד הוא איבר מרכזי בתהליכי ניקוי הרעלים בגוף. הכורכומין מסייע בתמיכה בתפקודי הכבד על ידי הגברת ייצור והפרשת מיצי מרה, החיוניים לפירוק שומנים וסילוק רעלים. בנוסף, תכונותיו נוגדות החמצון והאנטי-דלקתיות של הכורכומין מסייעות בהגנה על תאי הכבד מפני נזקים ומפחיתות עומס דלקתי. מחקרים מסוימים אף מצביעים על פוטנציאל להפחתת הצטברות שומן בכבד (כבד שומני לא אלכוהולי).
- ניקוי מחזור הדם: בעוד שהכורכום אינו "מנקה" את הדם באופן ישיר כמו מסנן, הוא תורם לבריאות מחזור הדם במספר דרכים עקיפות. על ידי הפחתת דלקת מערכתית, הגנה מפני נזקי חמצון ושיפור תפקוד כלי הדם, הכורכום מסייע לשמור על זרימת דם תקינה ועל איכות הדם לאורך זמן. הוא תורם להפחתת גורמי סיכון שונים המצטברים בדם ועלולים לפגוע בכלי הדם, כמו כולסטרול מחומצן.
תוספי כורכום: חשיבות הזמינות הביולוגית וסוגי תוספים נפוצים
הכורכום בתצורתו הטבעית, כתבלין, נספג בצורה מוגבלת מאוד בגוף.
הסיבה לכך היא שהכורכומין אינו מסיס היטב במים, וקשה לו לעבור את דופן המעי.
לכן, על מנת ליהנות מהשפעותיו הבריאותיות, מומלץ לצרוך תוספי כורכום ייעודיים, אשר פותחו במיוחד כדי לשפר את ספיגתו (זמינותו הביולוגית) בגוף.
להלן סוגי תוספי כורכום נפוצים ושיטות לשיפור ספיגת הכורכומין:
- כורכום עם פיפרין (פלפל שחור): זוהי אחת השיטות הנפוצות והוותיקות ביותר לשיפור ספיגת הכורכומין. הפיפרין, חומר פעיל המצוי בפלפל שחור, מעכב אנזימים בכבד ובמעי שמפרקים את הכורכומין, ובכך מאפשר לו להישאר זמן רב יותר בגוף ולהיספג ביעילות רבה יותר. מחקרים מראים כי פיפרין יכול להגביר את הזמינות הביולוגית של כורכומין בעד 2000%.
- כורכום ליפוזומלי (Liposomal Curcumin): טכנולוגיה מתקדמת זו עוטפת את מולקולות הכורכומין בליפוזומים – מעין בועיות שומניות זעירות הדומות לממברנות התא בגוף. עטיפה זו מגנה על הכורכומין מפני פירוק במערכת העיכול, מאפשרת לו לעבור דרך דופן המעי בקלות רבה יותר, ומשפרת משמעותית את ספיגתו לזרם הדם. כורכום ליפוזומלי נחשב לבעל זמינות ביולוגית גבוהה במיוחד.
- כורכום "ליקווי ג'ל" (Liqui-Gel) / סולובליזטים: תוספים אלה משתמשים בטכניקות שונות להפיכת הכורכומין, שאינו מסיס במים, למסיס יותר. לרוב, מדובר בהמסת הכורכומין בתוך שמן או חומרים נשאים אחרים בתוך קפסולת ג'ל רכה. טכנולוגיות כמו Novasol Curcumin או Theracurmin משתמשות במבנה מיסליארי (Micellar structure) או אמולסיות על מנת להגדיל את שטח הפנים של הכורכומין ולשפר את יכולת ספיגתו דרך דופן המעי. גם תוספים אלה מציגים שיפור משמעותי בזמינות הביולוגית לעומת כורכום רגיל.
נקודות חשובות בבחירת תוסף כורכום:
- זמינות ביולוגית משופרת: חפשו תוספים המציינים בבירור את הטכנולוגיה לשיפור הספיגה (לדוגמה: "כורכום ליפוזומלי", "כורכום עם פיפרין", "Novasol Curcumin" וכו').
- מינון: ודאו שהתוסף מכיל מינון אפקטיבי של כורכומין. המינון המומלץ משתנה בהתאם למטרה, אך לרוב נע בין 500-1500 מ"ג כורכומין ליום, בהתאם להמלצת איש מקצוע.
- תקנים ואיכות: בחרו בתוספים מחברות מוכרות, המיוצרים תחת בקרת איכות קפדנית ועומדים בתקנים בינלאומיים (כמו GMP).
לסיכום
הכורכום הוא תבלין עשיר בסגולות בריאותיות, שהעיקרית שבהן היא פעילותו נוגדת הדלקת ונוגדת החמצון. בעוד שצריכת כורכום כתבלין תורמת לטעם ולצבע המזון, על מנת ליהנות מהשפעותיו הטיפוליות יש לצרוך תוספי כורכום בעלי זמינות ביולוגית גבוהה. הטכנולוגיות המתקדמות הקיימות כיום, כמו כורכום עם פיפרין, כורכום ליפוזומלי וכורכום מסוג ליקווי ג'ל/סולובליזטים, מאפשרות ספיגה יעילה יותר של הכורכומין ובכך למקסם את יתרונותיו הבריאותיים. כמו בכל תוסף תזונה, מומלץ להתייעץ עם רופא או עם איש מקצוע מוסמך לפני תחילת השימוש.