סיבות לנשירת שיער
השיער שעל גוף האדם , תפקידו בטבע להגן על שכבות העור של כל אברי הגוף: הראש, הידיים, הרגליים, האוזניים, האף והעיניים. לשיער יש גם אלמנט עיצובי חשוב שמעניק יופי למראה הפנים, בייחוד אצל נשים. לכולנו נושרות שערות מידי יום ביומו, אך כשהתופעה יוצאת מכלל איזון ונוצר מצב שבו יותר שערות נושרות מאשר שערות חדשות שצומחות, נוצר מצב של התדלדלות השיער, הקרוי נשירת שער.
זקיק השערה
בתוך האפידרמיס- השכבה החיצונית של העור בקרקפת נמצאים זקיקי השיער. כל זקיק פועל באופן עצמאי ללא תלות בזקיקי שיער סמוכים. בתוך הזקיק מיוצרים שני חומרים שחשובים מאוד לצמיחת השיער: הקראטין והמלנין. הקראטין הוא חלבון שממנו נוצרת השערה. ככל שכמות החלבון בזקיק השערה תהיה גדולה יותר, כך השערה שתצמח תהיה עבה וחזקה יותר. המלנין הוא הפיגמנט שקובע את צבע השערה.
התדלדלות השיער
באופן טבעי נושרות לכל אחד מאתנו כ-60 שערות ביום ובו זמנית שערות אחרות מתחילות את צמיחתן. כ-10% - 15% מהשערות נמצאות בשלב המנוחה, כלומר, השלב האחרון לפני נשירתן. במידה ויש שערות רבות יותר שנושרות מאשר שערות שצומחות על הקרקפת ייווצר מצב של התדלדלות השיער- נשירה. נשירת שיער או יותר מדויק, התקרחות משתנה מאוד באופייה ובהיקפה מגברים לנשים. אצל גברים נשירת שיער עלולה להתחיל כבר בשנות העשרים לחייו , מחקרים מוכיחים שאחד מארבעה גברים באזור הגיל הזה סובלים מהתקרחות. ככל שהגיל עולה התופעה נפוצה עוג יותר ונמצא שבטווח של גיל הארבעים, התופעה מתרחבת והופכת לנפוצה בקרב אחד מבין שני גברים. נשים לעומת זאת, מתחילות לאבד זיער רק באזור גיל המעבר ולא קודם לכן.
סיבות לנשירת שיער
לנשירת שיער כמה סיבות:
- אלמנט תורשתי- הגורם התורשתי אצל גברים חזק מאוד ופעמים רבות אם האב או הסב מצד האם התקרחו בגיל צעיר, הדבר ישפיע גם הלאה לדור הבא.
- הריון- בתקופה שלאחר ההיריון מתרחשת נשירת שיער שעלולה להימשך אפילו כמה חודשים. נשירה זו נובעת משינויים פיזיולוגיים משמעותיים שמתרחשים בגוף האישה במהלך ההיריון ולאחר הלידה.
- התקרחות מקומית- נחשבת למחלה אוטואימונית בה הגוף תוקף את זקיק השיער ומעכב את גדילת השערה.
תזונה בריאה וחיים בקצב נינוח ללא לחצים מיותרים אף היא יכולה להשפיע על צמיחה איכותית ובריאה של השיער. ישנם תכשירים לטיפול בנשירת שיער המיוצרים על ידי החברות המובילות בתחום.
לדוגמא: