אקנה – כל מה שרציתם לדעת!
אקנה היא תופעה עורית אשר מופיעה בעיקר בגיל ההתבגרות, ולעיתים גם בסביבות גיל 30. אקנה, אשר מכונה גם חטטת, פצעי בגרות, חצ'קונים וכדומה, מתבטאת בהופעה של פצעים על עור הפנים, ולעיתים גם על הכתפיים, החזה והגב. הפצעים נובעים מסתימה של זקיקי השערות, אשר נובעת מהפרשה יתרה של שומנים מבלוטות החלב שבגוף. ההפרשות מצטברות מתחת לנקבובית שנסתמה, ומהוות כר פורה להתפתחות של החיידק הגורם לאקנה. למעשה, האקנה עצמו הוא תגובה דלקתית הפרשות, שמתבטאת כפצע אדום, שנסתם במעין כיסוי לבן. כאשר הפצע אינו סגור לחלוטין, המראה שלו הוא כשל נקודה שחורה על הפצע.
גורמים
אקנה מופיע, כאמור, בעיקר בתקופת גיל ההתבגרות. הוא נוצר כתוצאה מפעילות הורמונלית גבוהה, ולכן נוטה להופיע אצל בנות במיוחד בתקופת המחזור החודשי. גם מתח ולחץ עלולים להגביר את התופעה של הופעת האקנה. אקנה יכול להיגרם גם כתוצאה מצריכה של מאכלים מסוימים, כמו חלב ומוצריו, בשרים מסוימים, ומאכלים אחרים המכילים הורמונים. ישנם גם חיידקים בנקבוביות העור, שהעור עלול לפתח אלרגיה אליהם, מה שיוצר אקנה. גם הצטברות של תאי עור מתים עלולה להוביל לאקנה, וכן גירוד או גירוי משמעותי של העור. תרופות מסוימות גם הן מגבירות אקנה. לעומת זאת, תכשירים קוסמטיים כמו איפור וכדומה אינם גורמים לאקנה. האקנה אינו מדבק – יש צורך במגע ישיר בין שני פצעים פתוחים על מנת ליצור הידבקות והתפשטות של אקנה.
איך מטפלים?
ניתן לטפל באקנה במספר דרכים. רוב הדרכים הן קוסמטיות, כמו למשל שימוש בפילינג להסרת תאי עור מתים מעור הפנים, שימוש בתכשירים קוטלי חיידקים המיועדים לכך, שימוש במשחות אנטיביוטיות לטיפול בחיידקים שבפצעים או נטילת תרופות אנטיביוטיות – על פי מרשם רופא, כמובן. ניתן לטפל בפצעים באמצעות שיטות כמו IPL או פוטותרפיה. אצל נשים, שימוש בגלולות נגד הריון תורם לפעמים להפחתת האקנה. ניתן גם לטפל באמצעות משחות או כדורים רטינואידיים, אשר נועדו ליצור נורמליזציה של מחזור זקיקי השיער, וכך למנוע היווצרות של אקנה. השימוש בתרופות אלה צריך להיעשות תחת מעקב רפואי קפדני, והוא אסור לחלוטין לנשים בהריון.