אטופיק דרמטיטיס - מה שחשוב לדעת!
אטופיק דרמטיטיס היא דלקת עור אשר מכונה גם אסטמה של העור, או אקזמה. אטופיק דרמטיטיס היא מחלה אוטואימונית אשר מופיעה בעיקר בשנות החיים הראשונות, כלומר בגיל הילדות. עם השנים, המחלה נחלשת ואף נעלמת. ישנם מקרים שבהם המחלה ממשיכה להתקיים גם בגיל הבגרות, ואז היא הופכת למחלה כרונית, אך גם אז היא נוטה להיחלש עם השנים.
תסמינים
אטופיק דרמטיטיס גורמת לעור יבש ומגורה, אשר מופיע לרוב בקפלים של הגוף – פנים המרפק ופנים הברך, וכן בפנים, בגף, בירכיים וכדומה. ישנם גורמים אשר עלולים ליצור החמרה בגרד ובגירוי, כמו גורמים אלרגניים שוני – נזלת אלרגית או התקפי אלרגיה אחרים. אטופיק דרמטיטיס אינה מדבקת כלל, והיא גם אינה מסוכנת, אך היא גורמת לחולה לסבל רב, אשר כולל גרד עז ומשמעותי, ולעיתים גם פציעות נלוות, אשר נגרמות כתוצאה מן הגירוד.
איך מטפלים?
כאשר מתגלה אטופיק דרמטיטיס אצל ילד, מומלץ לתת לו טיפול בתכשירים אנטי היסטמינים, אשר מפחיתים את רמת הגרד והרגישות לעור. בנוסף, חשוב לשמור על לחות העור, ולמשוח אותו בקרמים טיפוליים מתאימים. חשוב שהילד ילבש בגדים שעשויים מכותנה בלבד, כלומר בגדים מאווררים ו"נושמים". ילדים אשר סובלים מאטופיק דרמטיטיס יחוו הקלה מסוימת באזורים שבהם רמת הלחות גבוהה, כמו באזור מישור החוף בארץ. ניתן גם להשתמש במשחות אשר תורמות להרגעת הגירוד, כמו למשל אלוורה, או משחות רפואיות שונות המיועדות למטרה זו. אם הגירוי מופיע בהתקף חמור, ניתן לטפל בו ג ם באמצעות משחות אשר מבוססות על קורטיזון, אך מומלץ שלא להשתמש בתכשירים אלה למשך יותר משבועיים ברציפות. ישנם חולים אשר גילו הקלה מסוימת בעקבות טיפולי פוטותרפיה.
טיפול מונע
על מנת למנוע התפרצויות של אטופיק דרמטיטיס, מומלץ לשמור על אורח חיים רגוע ולהימנע ממצבי לחץ, אשר גורמים להתפרצות של המחלה. בנוסף, חשוב להקפיד על שימוש קבוע בקרם לחות, ולהמעיט ככל האפשר בשימוש בסבונים אשר מייבשים את העור. מומלץ גם להקפיד על רחצה קצרה ככל האפשר במים, משום שהם מייבשים את העור, וככל שהעור יבש יותר – התופעה מחמירה.